Burgemeester Damenpark

Historisch sportpark met een rijk verleden en mooie toekomst

5 mei 1932: Opening Sportpak Geleen.

Het sportpark Geleen werd geopend op  5 mei 1932, bijna 85 jaar geleden. Aanvankelijk vonden er vooral draf en paardenrennen wedstrijden plaats op een 660 m renbaan, maar er waren ook andere sportieve organisaties zoals turn en behendigheidsspelen, voetbal, atletiek. In de wintermaanden werd de drafbaan onder water gezet en omgetoverd tot een schaatsbaan. Na de hoogdagen van het paardenrennen vonden er vanaf 1964 ook autocross (stockcar) races plaats evenals motor speedway en motorcross, er waren in die periode niet alleen veel klachten over lawaaihinder maar ook over stofhinder. In 1970 werd de eerste 660 meter wielerbaan aangelegd bovenop de vroegere sintelbaan. In 1987 werd de 400 meter schaatsbaan aangelegd en in 2000 is de huidige 500m asfalt wielerbaan aangelegd.

Anno NU

Sportpark en recreatie

Pinkpop Geleen

Het park

Mama's Pride festival

Schaatsen

Fortuna '54

FORTUNA '54 BEGON OOIT IN DAMENPARK.

12 juli 1954 was de eerste training van Fortuna '54 nu bekend als Fortuna-Sittard in ons Sportpark. Woensdag 30 januari is de première van de uitverkochte documentaire over Fortuna Sittard in voormalige bioscoop Roxy aan de rijksweg in Geleen.

Smoke Eaters

Lambert Keulen - Stockcar racing

Familie Kei

Generatie's lang worden op deze kei (oorspronkelijk uit Puth) foto's gemaakt.

Pinkpop monument

IJZEREN KRUIS IN DE ES.

IJzeren kruis ingegroeid in een boom langs de Beekhoverstraat. In de 50-er jaren werd de boom verplaatst door de gemeente. In 1961 werd hij gekapt en geconserveerd door de plantsoenendienst van de toenmalige Gemeente Geleen. De boom werd toen in een betonnen fundament geplaatst.

In 1983 kwam het kruis geschonken door de weduwe Göbbels tegen de boom te staan. In de volksmond noemt men het kruis in de Es.

Het bombardement op Geleen, 5 oktober 1942

Voor de piloten van de RAF was op 5 oktober 1942 de stad Aken het eigenlijke doel, inclusief een gebied met een omtrek van dertig kilometer. In de richting van Geleen vliegend, waanden de piloten zich op koers naar Aken. Daarbij hebben zij Staatsmijn Maurits en de bijbehorende Cokesfabriek zo goed als zeker met de even grote Mijn Anna en de cokesfabriek in Alsdorf verwisseld. De fatale gevolgen zijn bekend. Geleen in plaats van Alsdorf werd gebombardeerd. Het Mauritscomplex ligt even ver van de rivier de Maas als de Mijn Anna van de rivier de Worm. De door fakkels, lichtkogels, wolken en fabrieksrook oplichtende Maas lijkt bij slecht weer op het kronkelige riviertje de Worm. De stroken met bos langs de Maas lijken op die rond Aken. De nachtfoto's die tijdens het bombardement werden gemaakt, lieten de piloten later duidelijk zien welke vreselijke fout zij hadden gemaakt.
Wim van der Linde van de Heemkundevereniging komt zo tot zijn geloofwaardige vergissingstheorie in het artikel: Het bombardement op Geleen op 5 oktober 1942, (tijdschrift Heemkundevereniging Geleen 2007-2) Bovendien werd Geleen met een bombardementstactiek aangevallen die de RAF niet boven Nederland had mogen gebruiken. Het artikel van Wim van der Linde heeft nog enkele interessante details over deze fatale bombardementsvlucht. In plaats van het bombarderen van de Mijn Anna in Alsdorf - en dit zou goed mogelijk kunnen zijn geweest - werd per ongeluk Nederlands gebied getroffen. Een vergissing die tot de dag van vandaag in de herinnering van de mensen van Geleen voortleeft als "Het bombardement van Geleen."

19 februari 2016

Op deze dag werden er tijdens werkzaamheden aan de parkeerplaats van Glanerbrook diverse bommen gevonden.

Een mooie luchtfoto genomen in 1931-1932 vanaf de gashouder op de Cokesfabriek Maurits in de richting van de Rijksweg Zuid.
We zien hier de volgende herkenningspunten:
1. De molen van Hennekens aan de Molenstraat.
2. Hotel Stadion op de hoek Mauritslaan-Rijksweg C.
3. De beambtewoningen aan de Prins de Lignestraat.
4. Hotel Terminus op de hoek Pr. De Lignestraat-Rijksweg Zuid.
5. Huizen aan de Leeuwerikstraat, allemaal al klaar.
6. Huizen aan de Nachtegaalstraat.
7. Bomen langs de Keutelbeek.
8. Voetbalvelden van toekomstig Sportpark a. Voetbalveld onder (rode terrein) en b. Voetbalveld boven. Het Sportpark is nog niet in de maak. Er is nog geen tribune, geen park en geen baan. Hier kun je uit afleiden dat de voetbalvelden er al veel eerder waren.
9. Huizen aan de Kapellerweg, later Irenelaan.
10. De steenfabriek Plinthos in Daniken.
11. Het open terrein waar enkele jaren later de Augustinuskerk werd gebouwd.
12. Parkzicht.