WELCOME TO MY CYCLING WORLD

COLUMNS VAN AD WIJNANDS

Inleiding:
Wij vinden dat Ad een haarscherpe kijk heeft op het wielrennen van toen maar vooral van nu. Hij is nog niet helemaal hersteld van zijn ziekte maar zijn geest laat hem verre van in de steek. Er gaat geen dag voorbij dat Ad het niet over wielrennen heeft. Vooral de jeugd ligt hem na aan het hart en daarom is hier de rubriek van Adje over fietsen.

11-10-2018: Stap voor stap met FUNdament deel 1.

 

Deze week heeft Tom Dumoulin zijn plan “Tour de Dumoulin” in Maastricht bekend gemaakt. Ik vind het heel dapper en een super gebaar van Tom Dumoulin om tijdens zijn actieve loopbaan zijn nek uit te steken om het (jeugd) wielrennen in Maastricht en in Limburg op deze manier te helpen. Innovatie staat voorop in deze, want ik kan u vertellen als je dit probeerde te doen als actieve beroepswielrenner in de vorige eeuw, dan was je niet goed bezig met je vak.

Als men het heeft over het jeugdwielrennen voel ik mij daarbij zeer nauw betrokken. Jeugd in mijn beleving is kinderen (vanaf zijwieltjes) jeugd, nieuwelingen, junioren en de eerste 2 jaren van de beloften. Deze periode met of zonder KNWU licentie is een “LEERPROCES” waar je stap voor Stap, Talent Passie en Samenwerking gaat ontwikkelen om je eigen mogelijkheden te ontdekken.

 

Tom Dumoulin heeft zich op deze manier ontwikkeld en zal zich blijven ontwikkelen. Hij heeft zijn “Leerproces” o.a. doorlopen in en rondom de Camping de Bosrand in St. Geertruid, in en rondom de Vefato Motké meubelen loods, op Wielerbaan Geleen en natuurlijk bij de Wcl de Bergklimmers in Stein. In deze club, die hij altijd trouw zal blijven, hebben toen o.a. Harrie Riem, Ruud Motké en Peter Harings hem in veel wedstrijden begeleid.

 

Ik lees in een verslag dat Tom Dumoulin zegt o.a. “Het wielrennen heeft veel aan populariteit gewonnen, maar ik zie niet dat er meer jeugd aan het fietsen is”. 

Nou Tom, in de vorige eeuw toen jij nog niet geboren was, was het wielrennen in Limburg “HOT”. Heel veel Limburgse verenigingen minimaal 7, heel veel wedstrijden (iedere weekend 2) en heel veel vertrekkers in de wedstrijden en heel veel publiek. Het was iedere week een soort clubwedstrijd tussen de leden van de Limburgse verenigingen. Hierdoor was Limburg nr. 1 in het afleveren van vedetten bij de profs zowel op de WEG als in het BOS als op de BAAN.

Ik noem bewust geen namen omdat ik dan heel veel A4tjes vol kan schrijven.

De mensen die deze tijd hebben meegemaakt praten nu nog met PASSIE over het wielrennen van TOEN.  Veel van deze mensen zitten nu als vrijwilligers in de verenigingen of helpen mee als er wieleractiviteiten zijn of zijn supporter van jou. Deze mensen doen serieus hun best om hun eigen belevenissen van de wielersport van de vorige eeuw te vertellen en terug te krijgen. Ik noem ze “ERVARINGS” deskundigen. Met heel veel wielerkennis uit de goede oude tijd.

Natuurlijk veranderen tijden en is er innovatie,  maar wel met behoud van het goede uit het verleden. 

 

Hierdoor kan ik me voorstellen dat organisatoren, verenigingen, ouders etc.  die nu actief zijn in het wielrennen vandaag de dag, een beetje verrast zijn over enkele van jouw uitspraken.

Er zijn door heel de provincie Limburg velen wielerparcours door vrijwilligers gebouwd, vaak met moeizame hulp van de gemeenten en Provincie. Ook worden er in heel Limburg jeugdtrainingen gehouden door vrijwilligers en is er zelfs twee jaar achter elkaar een jeugd competitie (Limburg Cycling Jeugd Cup) geweest. Hier kan de naam DUMOULIN ook hulp bieden. Voordat iemand zowel kind en/of volwassene veilig in het Heuvelland kan fietsen zijn dit in mijn ogen de locaties om het “Wieler-Virus” te verspreiden.

Tom, alles draait om Talent Passie Samenwerking en Stap voor Stap FUNdament. Dit leerproces heb je zelf ook doorlopen.

Voor de invulling van jouw Tour de Dumoulin zou ik je willen vragen je oor te luister leggen bij de Passie- Volle mensen die de wielersport uit de vorige eeuw hebben meegemaakt, natuurlijk ook bij de verenigingen etc. Samen met de lap- top managers van nu zal de dag in Maastricht zeker slagen.

Ik schrijf dit vanuit mijn Passie voor het Wielrennen en is zeker niet bedoelt om Tom Dumoulin in een slecht daglicht te zetten. Tom Dumoulin is een uitzonderlijk fenomeen en is een zege voor de wielersport. 

Maandag 27 augustus rit 3    Mijas-Alhaurín de la Torre 178.2 km

 

Elia Viviani wint de massasprint op overtuigende wijze. Er stond geen maat op zijn sprint, niemand stond op de foto.  Danny van Poppel ging te vroeg aan en was eigenlijk een lead out voor de andere sprinters, d.w.z. de laatste man die de eindsprint aantrekt voor de sprinter.

Vandaag was het weer een typische La Vuelta vlakke rit. ”Spaans Vlak” noemen we dat. Geen enkele meter vlak, vele kilometers lang. Vals plat, bergop zonder naam of bergop zonder waardering met punten. Maar als renner voel je wel iedere meter, zeker als je in een klein groepje rijdt. De dag ontsnapping kan dit bevestigen. Ook vandaag geen succes voor de vroege ontspanning.

De klassementsrijders blijven op hun posities. Morgen gaan we meer zien van de klassementsrijders. Er is immers een aankomst bergop, een slotklim van ruim 12 km.

 

In La Vuelta heeft het team Movistar altijd extra moraal en staat garant voor een sterk optreden. Dit zien we de laatste twee dagen heel duidelijk, in de finale rijden ze indrukwekkend op kop van de groep. De ploeg van Sky doet dit natuurlijk in iedere grote ronde. Kelderman, Kruijswijk en Mollema kunnen hiervan profiteren door in het wiel te gaan zitten van Valverde, Quintana of Kwiatkowski. Hierdoor sparen ze hun eigen ploeg en zitten ze op de juiste plaats in de groep voor een goed overzicht.

 

Dinsdag 28 augustus is er geen analyse i.v.m. mijn operatie. Naargelang het herstel zal ik weer mijn analyse geven.

 

 

 

Zaterdag 25 augustus rit 1 Proloog Málaga – Málaga 8 km.

Rohan Dennis wint zoals verwacht deze proloog in Málaga. Dylan van Baarle doet zijn kampioenstrui blinken door lange tijd de beste tijd te klokken , uiteindelijk zeer verdienstelijk 5e.  Michal Kwiatkowski werd sterk tweede kan in deze La Vuelta verrassen als we het over het klassement hebben. Natuurlijk doet Wilco Kelderman het uitstekend door als beste klassementsrijder te eindigen in deze proloog. Mollema en Kruijswijk rijden ook een sterke proloog als we het over de klassementsrijders hebben. Victor Campenaerts deed het ook heel goed. Maar niemand kwam in de buurt van Rohan Dennis. De enige in de wereld die deze Dennis kan kloppen in natuurlijk onze eigen Tom Dumoulin, maar deze neemt niet deel aan deze La Vuelta. De La Vuelta is wel de ronde waar Tom Dumoulin zijn talent  “SUPER HERSTELVERMOGEN” ontdekte, dit is al weer aan aantal jaartjes geleden (2015).

 

Zondag 26 augustus rit 2  Marbella – Caminito del Rey 163 km.

Alejandro Valverde wint deze rit op overtuigende wijze. Deze rit laat zien dat in La Vuelta het zogenaamde “Spaansvlak” van alle tijden is, dit wil zeggen dat er in Spanje geen enkele rit makkelijk is. 

De vroege ontsnappingsgroep met de Belg de Gendt kon niet standhouden, omdat er  keihard werd gereden in de groep, waar een ware afvalrace aan de orde was. Dennis, Port, Nibali werden als beginners eraf gereden en kwamen op grote achterstand binnen. Sky en Movistar waren de ploegen die de koers hard maakten.

Opvallend was dat Kruijswijk en Kelderman makkelijk van voren meereden. Kelderman werd 4e  op 3”  Kruijswijk werd 14e  op 8” en Mollema werd 22e ook op 8”.

Kelderman staat 3e,  Mollema 10e en Kruijswijk staat 11e in het klassement, hetgeen een mooi resultaat is, 3 Nederlanders bij de eerste 11 van het klassement.

 

Dit geeft vertrouwen voor deze mannen op een goed klassement in La Vuelta 2018.

25-08-2018

Welcome to my Cycling World 11.

 

Mijn leefsituatie op dit moment:

"Mijn herstel verloopt niet voorspoedig. Ik heb aanhoudende pijn in mijn buik, hierdoor ben ik o.a. niet mobiel.

Op dit moment ben ik in afwachting van een DRG-stimulatie ( Ruggenmergstimulatie ).

Deze behandeling gaat hopelijk mijn pijn dragelijker maken, zodat ik een leefbaarder

leefsituatie krijg. Deze behandeling zal a.s. dinsdag 28 augustus plaatsvinden en als deze werkt wordt twee weken later nog een behandeling gedaan. Normaal twee dagen ziekenhuis verblijf bij iedere behandeling. Hoop doet leven!

De Vuelta 2018 staat op het punt te starten. Ik zal proberen zoals ik ook tijdens TDF 2018 mijn analyse na de rit te geven. Het een en ander hangt af van mijn behandeling a.s. dinsdag in het ziekenhuis".

 

WeCroba - Short-Cycling!

Naast de al vele goede wieleractiviteiten die in het Limburgse worden uitgevoerd, heb ik als wens dat in Limburg een laagdrempelige  competitievorm (voor alle leeftijden en voor alle soorten fietsen) op de weg, Cross/MTB (in het veld) en op de baan gaat plaatsvinden. Dit onder de noemer WeCroBa Trofee.

De Limburgse generatie van Tom Dumoulin is hiermee opgegroeid. Door zowel op de weg, cross/MTB als op de baan in spelvorm een competitie aan te gaan, waarbij men punten kan verdienen en zodoende op het einde van het jaar een eindwinnaar krijgt over de drie genoemde disciplines. De punten zijn op verschillende onderdelen te verdienen o.a. op tijd aanwezig zijn, materiaalkennis, techniek, tactiek, uithouding, kracht, snelheid, trainingsleer etc. en natuurlijk alle onderdelen van de wielersport o.a. tijdrijden, bergop, sprint, afvalling, achtervolging etc.

 

Belangrijk is dat deelname voor iedereen mogelijk is zowel voor beginners als voor gevorderden. Van loopfietjes/zijwieltjes tot racefiets.

 

Een vast onderdeel in deze WeCroba Trofee is Short-Cycling. Dit is een spannende en uitdagende korte fietsactie op een klein circuit, variërend van 100 m. tot max. 500 m. Het is een ovaal circuit dat te vergelijken is met een schaatsbaan in het klein. Ook met een binnen- en buitenbaan inclusief wisselzone. Steeds zijn twee rijders in de “baan” die om de ronde wisselen van rijbaan. Dit circuit kan men op alle ondergronden uitzetten (pionnen) en de lengte is naargelang de mogelijkheden, bijvoorbeeld de Wielerbaan Geleen 500 m. en op een grasveldje bijvoorbeeld 100 m. De deelnemers komen uit tegen een “gelijkwaardige” tegenstander. Dit kun je makkelijk bepalen door voorafgaand aan het Short-Cycling iedere deelnemer een 100 m. tijd te laten neerzetten. Degene die in elkaars buurt zitten qua tijd komen samen in de baan voor hun Best of Three manches.   

In de gemeente Sittard-Geleen liggen de Wielerbaan Geleen, Tom Dumoulin Bikepark en Watersley heel dicht bij elkaar. Het zou ideaal zijn als deze locaties met hun veilige wieleromgevingen gingen samenwerken in een soort WeCroBa Trofee. Hier zijn geen extra investeringen voor nodig en ja, ik hoor sommige al roepen we hebben nu al mensen te kort. Ik Kan uit eigen ervaring zeggen dat door de laagdrempeligheid en eenvoud geen extra mensen nodig zijn. Belangrijk is dat wel regelmaat het hele jaar door van toepassing is. Sterker nog op de Wielerbaan Geleen zijn ze al bezig met deze activiteiten. 

In deze fase kan ik helaas niet actief in het veld staan, wel kan ik voor de nodige info en formats etc. zorgen voor deze WeCroBa.

Een informatie avond zou ook op termijn mogelijk zijn en anders ga een kijkje nemen op de Wielerbaan in Geleen, daar zijn al spannende Short-Cycling manches te zien iedere dinsdag- en donderdagavond.

Onder het motto….Talent..Passie..Samenwerking….Leef je Droom!   

Welcome to my Cycling World 10

Zomerstop 2018 Wielerbaan Geleen.

 

Van 1 augustus tot en met 20 augustus is er de zomerstop op de wielerbaan Geleen.

In deze periode zijn er geen activiteiten vanuit de Wielerbaan Geleen…..Ja u leest het goed geen activiteiten!

Veel trouwe deelnemers ( jong en oud ) en toeschouwers zullen dit jammer vinden. Maar geloof me het heeft ook veel voordelen om even pas op de plaats te maken.

 

·        De klassementen blijven hetzelfde, geen puntenverlies of puntenwinst.

·        Het hete asfalt van de wielerbaan kan in deze periode afkoelen, om op 21 augustus weer topsnel te zijn.

·        De derny’s krijgen even de tijd om te herstellen en kunnen eventueel een onderhoudsbeurt ondergaan.

·        De jurywagen en het Glanerblumpke gaan even in de herstelmodus, om straks weer fris en ijzersterk voor de dag te komen.

·        De gangmakers kunnen een 2 wekendieet volgen om nog “voller” op de derny te zitten en daardoor nog meer beschutting geven aan de renners (M/V) die zij begeleiden.

·        De parking zal ook even in de herstelmodus gaan….

·        Voor de renners en rensters ( jong en oud ) breekt een supercompensatie periode aan. Jullie komen frisser en beter als voorheen aan de start op 21 augustus.

·        Tja….en voor Michel…is dit ook even een tijd van een dik verdiende RUST!

 

 

De Wielerbaan Geleen en daar bedoel ik iedereen mee die het hele jaar door regelmatig op de wielerbaan aanwezig is, is het levende voorbeeld van Talent…Passie…Samenwerking onder het motto “Leef je Droom”. 

 

 

De grote Gangmaker van dit alles is natuurlijk Michel van Dijke die, net zoals Tom Dumoulin,  een geschenk is voor de wielersport!

29-07-2018

21e rit Tour de France: Champs - Élysées  Massasprint (Slot)

1.  Kristoff

 

De Noor Kristoff wint de massasprint op de Champs - Élysées, waar de dagelijkse drukte van auto’s moest wijken voor de TDF.

 

Aux Champs – Élysées

Aux Champs – Élysées

Au soleil, sous la pluie

Á midi ou á minuit!

Il y a tout ce que vous voulez

Aux Champs – Élysées.

Dit refrein zongen wij in de jaren 80 tijdens de laatste rit in de aanloop naar de rondjes op de Champs- Élysées. Moe gestreden, maar met een voldaan gevoel kwamen we Parijs binnen.

 

De TDF 2018 was voor Nederland succesvolle editie. Twee man in de top 5 van het eindklassement, Tom Dumoulin 2e  en Steven Kruijswijk 5e. Daarnaast won Dylan Groenewegen 2 massasprints en Tom Dumoulin won de tijdrit op de voorlaatste dag.

Ook de andere Nederlanders streden vaak van voren om ritwinst of reden op kop in functie van hun ploeg.

 

Deze TDF laat ook weer zien dat Sky als team wederom enorm sterk reed met Thomas als verdiende eindoverwinnaar, natuurlijk met onze Wout Poels als sterke helper.

Zou het een man tegen man gevecht zijn geweest in de TDF ( zonder hulp van een team ) dan zou Tom Dumoulin als sterkste uit de bus zijn gekomen, maar helaas wielrennen was, is en blijft naast een individuele sport ook een teamsport en dat is ook de charme van deze sport.

 

De conclusie voor de TDF 2018 is:  Team SKY is the Limit met Geraint Thomas als verdiende eindoverwinnaar.

Mijn en ieders hoop voor de TDF 2019:  Team Sunweb is the Limit met Tom Dumoulin als verdiende eindoverwinnaar.

 

Het “NO MERCY” plan, zoals ik aan het begin van deze TDF heb geschreven blijft van toepassing voor de TDF 2019 mits het parcours het toelaat. Allen voor TOM DUMOULIN en COURAGE TOM voor allen !

Talent…Passie…Samenwerking is van alle tijden !

 

Nog even over de mens Tom Dumoulin. Hij is puur, helder, duidelijk en vooral goudeerlijk.

Hij is niet een acteur die zijn rol speelt of de politicus die veel vertelt en weinig zegt of door mediatraining zijn verhaal doet. Nee, hij is en blijft gewoon zichzelf en dat maakt Tom juist zo speciaal!

 

In Engeland zou hij al snel SIR voor zijn naam krijgen en in België zou hij de VERLOSSER zijn. Laten wij Nederlanders TOM gewoon een GESCHENK voor de wielersport noemen. Waar we nog veel van kunnen leren en nog heel veel van gaan genieten.

28-07-2018

20e rit  Tour de France: Tijdrit

1.      Tom Dumoulin

Vandaag laat Tom Dumoulin opnieuw zien dat in de wielersport winst en verlies dichtbij elkaar liggen. Gisteren nog heel teleurgesteld na de rit en op de valreep ook nog zijn regenboogtrui zoek. Een slechter traject voor een tijdrit te rijden is niet denkbaar. Maar Tom Dumoulin laat zien dat zijn mentale weerbaarheid enorm is en wint deze tijdrit in zijn regenboogtrui.

Bijna iedereen verwachtte dat Thomas er doorheen zakte. Niets is minder waar hij is de winnaar van deze TDF. Wat de Nederlanders betreft staat Tom Dumoulin op plek 2 en Steven Kruijswijk op een dik verdiende 5e plaats. Twee Nederlanders in de top 5 van deze TDF, oude tijden herleven. Ik kijk al uit naar de TDF 2019.

In deze TDF geldt eens te meer “Meten is Weten”. Verkenning van parcours is bepalend voor het verloop van de wedstrijd. Dit is net als Talent, Passie en Samenwerking van alle tijden.

 

Langs deze weg wil ik mijn hulde uitspreken aan alle Nederlandse TDF deelnemers voor hun geweldige prestaties de afgelopen drie weken in Frankrijk, GEWELDIG!

Parijs is gehaald. Het was zeer mooie 105e editie van de Ronde van Frankrijk. Met nog 1 rit te gaan hebben TOM en alle andere Nederlandse renners hun ware Courage getoond.

27-07-2018

19e rit Tour de France: Pyreneeën rit 

1.      Roglic

 

Wat een spektakel weer in de TDF tijdens de laatste Pyreneeën rit. Roglic van het Lotto Jumbo nl  wint dik verdient deze rit. Zowel bergop als in de afdaling de beste man in koers vandaag. Roglic laat ook zien dat hij de laatste afdaling heeft verkend, hetgeen een must is in de voorbereidingsperiode. "De Jumbo’s rijden ook als team een super koers. Geesink, hoe sterk is die wel niet in deze TDF. Zowel in de vlakke ritten in de het begin voor Dylan Groenewegen als in de bergritten mee in de ontsnappingen en vandaag even 2 minuten goed maken op de kopgroep. Tolhoek blijft ook in positieve zin verbazen. Kruijswijk is ook supergoed in deze TDF…GEWELDIG!".

 

Froome kraakt vandaag meerdere malen maar breekt niet, maar verliest wel zijn podium vandaag aan Roglic. Bernal ook weer uitzonderlijk goed vandaag. Tja en Thomas….het lijkt wel of de gele trui over magische krachten beschikt. Geen enkel moment in de problemen en komt zonder een zuchtje wind te voelen nog even enkele seconden bonificatie meenemen op de meet. Als hij de TDF 2018 wint is dat zeker dik verdiend. Ik ben wel benieuwd hoe hij morgen in de tijdrit het man tegen man gevecht verteerd.

 

Tom Dumoulin zal vechten als de Nederlandse LEEUW en hij zal de STER van MAASTRICHT laten glinsteren en hij zal het resultaat dragen als een CHATEAU NEERKANNE HEER...en dat doe je ook Tom, geweldig.

Blijf wel de focus houden op de tijdrit, in je REGENBOOGTRUI ga je voor de volle ritwinst, daarna kijk je op welke plaats je in het klassement staat….En daar kun je alleen maar supertrots op zijn.

 

Oh ja, mooi om jouw reactie te zien direct na de finish vandaag, geeft aan dat je er vol voor gaat. SPORT IS en BLIJFT EMOTIE!

 

 

We kunnen de Eifeltoren bijna zien…COURAGE…TOM!

26-07-2018

18e rit Tour de France:  Massasprint

1. Arnaud Démare

 

Vandaag werd er weer enorm hard gekoerst, en kregen de nog aanwezige sprinters de kans om hun talent te tonen. Arnaud Démare wint deze rit vrij makkelijk.

Ondanks de tropische hitte reed een kopgroep met Nikki Terpstra lange tijd vooruit, maar ze kregen nooit meer voorsprong dan rond de 2 minuten hetgeen aangaf dat ze geen vrijheid kregen om voor de ritwinst te gaan.

 

Voor de klassementrijders was het ondanks het hoge tempo en tropische hitte een soort herstel dag t.o.v. de rit van gisteren en zeker met de rit van morgen. De ritwinnaar Quintana kwam er weer achter dat winnen en verlies (valpartij) dichtbij elkaar liggen in deze sport. Hij moest zelfs van shirt wisselen omdat zijn shirt door de valpartij te veel stof had verloren.

 

Morgen is het vrijdag en als we naar de Giro van dit jaar kijken was dit de dag dat Froome zijn greep deed naar de rose trui, door op indrukwekkende wijze ( 80 km solo ) de ritwinst en de rose trui te pakken. Niemand had dit voor mogelijk gehouden. Morgen is het weer vrijdag en ik moet er niet aandenken dat diezelfde Froome (weer uit verloren positie) op 80 kilometer voor het einde wederom demarreert en Tom Dumoulin dwingt tot achtervolgen met Thomas in zijn wiel. Stel dat dit gebeurt en Tom weet alles recht te zetten dan nog heeft Tom zijn jas voor de tijdrit al uitgedaan. Froome zal ook kapot zijn, maar Thomas zal een stuk frisser en met de gele trui moraal aan de tijdrit van zaterdag beginnen. Dit is een soort HORROR scenario, maar het is mogelijk!

 

Tom Dumoulin ik weet zeker, hoe poeslief je ook altijd naar buiten uittreed en zelden of nooit boos reageert op wie dan ook, dat je voor jezelf bikkelhard bent. Je gaat ongetwijfeld je “koersneus” en je “herstelvermogen” in de strijd gooien, zodat je na morgen en zeker ook na zaterdag gevochten hebt tot de laatste snik. Je ligt nog op koers volgens het plan wat ik aan het begin van de TDF heb geschreven in het “NO MERCY” plan…GEEL PAKKEN IN DE TIJDRIT op de voorlaatste dag!

 

Wat het ook gaat worden Tom, ik ben supertrots op je en laten we wel wezen als je in Parijs op het podium staat ( maakt niet uit op welke plek ) dan heb je in de GIRO 2017 plaats nummer 1, GIRO 2018 plaats nummer 2 en TDF 2018 1..2 of 3.. gereden.  3 podiumplaatsen in drie grote ronden achter elkaar. Dames en heren dit is HOOGST UITZONDERLIJK !

 

 

Parijs komt nu heel dichtbij…COURAGE…Tom!

25-07-2018

17e rit Tour de France: Tweede Pyreneeën rit

1.      Nairo Quintana

 

In deze zeer korte maar loodzware bergrit lieten de renners zien dat zij bepalen hoe er wordt gekoerst en niet de TDF organisatie die een of andere start opstelling had bedacht.

Men lijdt het meest van het lijden dat men vreest, is een uitdrukking die bij vele renners speelde vandaag. Eenmaal vetrokken gingen de benen spreken en wist iedereen waar zijn plek was.

Jammer voor Gilbert dat hij echt niet meer kon vertrekken in deze rit, maar wat een karakter om de rit van gisteren uit te rijden met een gebroken knieschijf. Ook heel sportief hoe Yates en Alaphilippe in de koers elkaar troosten en complimenteren over de afloop van de rit gisteren.

Het is te hopen dat de verwondingen van Sagan (valpartij in de afdaling) meevallen en dat hij morgen weer aan de start kan staan.

 

Op de laatste klim was er een mooie strijd te zien van de klassementrijders. Quintana springt al vrij vroeg weg en houdt stand tot op de meet.  De Sky-trein moest serieus aan de bak want Roglic en Kruijswijk lieten zien dat ze gingen voor het maximale. De Sky- trein had Poels als vaste 3e week helper, maar BERNAL IS THE NEW BIG THING. Alsof hij een toertocht was aan het rijden zo makkelijk reed hij op kop en zorgde hij dat Froome niet nog meer tijd verloor. Thomas nam uiteindelijk enkele seconden winst op Tom Dumoulin. Vergeet niet dat deze op de “GELETRUI-MORAAL” rondrijdt. Op dit moment oogt hij de sterkste, maar gezien de verzetten die hij rijdt bergop gaat hij a.s. vrijdag zijn Waterloo vinden, of a.s. zaterdag in de tijdrit zakt hij door het ijs omdat het dan een man tegen man gevecht is. We gaan het zien en meemaken, moge de sterkste winnen.

 

Beste Tom er zat niet meer in vandaag zei je na de finish en dat geloof ik maar al te graag. Maar denk even mee, jij rijdt vandaag wel Froome op achterstand en je blijft in de buurt bij Thomas die in het geel rijdt. Het GEEL dat is voor jou bestemd, jij bent de uitverkorene voor deze TDF te winnen. Blijf in deze FOCUS:  Vrijdag wachten op het zwakke moment van Thomas ( dat gaat er komen ) en ga dan voor 50 seconden tijdwinst op Thomas en zaterdag pak je het GEEL in de tijdrit. Niet meer en niet minder.

Froome met Bernal gaan de laatste schakels zijn die op kop komen in de Sky-trein, maar ze rijden ook voor jou op kop en sla je slag op het juiste moment.

Thomas heeft zijn portie pech nog niet gehad, jij hebt wel je pech al gehad.  Zonder die pech was het minder moeilijk geweest om zaterdagavond in het geel te staan.

 

Beste Tom, de laatste loodjes zijn altijd het zwaarste maar jij hebt het beste herstel vermogen van allemaal, dat noemen we de “DUMOULINPANACHE”.

 

Batman Tom heeft vandaag al joker Froome uitgeschakeld, nu alle focus op de andere joker genaamd Thomas.

 

 

Parijs komt dichterbij... COURAGE TOM!

24-07-2018

16e rit  Tour de France - Eerste Pyreneeën

1.      Alaphilippe

Vandaag werden de eerste honderd kilometer met een zeer hoge snelheid gereden. Wel even onderbroken door enkele strobalen die Franse boeren op de weg hadden gelegd. De politie zorgde dat zowel de balen als de boeren snel weg waren zelfs met behulp van traangas. Een oorlog brak letterlijk uit vandaag in de TDF. Na honderd kilometer kreeg een grote groep ( 50 man ) de ruimte om te strijden voor de dagzege. De Nederlanders waren met 4 man goed vertegenwoordigd in deze groep. Geesink maakte een heel sterke indruk en reed wederom te veel onnodig op kop. Dit energieverlies brak hem in de finale op en kwam niet verder dan een mooie ereplaats. Mollema ging zuiniger met zijn energie om en kon een mooie 4e plaats als resultaat boeken.

 

Welke bikkels de wielrenners zijn lieten Gilbert en Yates weer zien door na een valpartij in de afdaling snel weer op de fiets te springen en door te rijden. Misschien dat een wielerploeg die volgend jaar de TDF rijdt, Neymar een dagje als gast in de auto plaats laat nemen en een bergrit laat beleven. Bij zo'n valpartij moet ik overigens vaak aan mijn eigen valpartij denken in de TDF. Gelukkig is het toen allemaal goed afgelopen.

 

Vandaag laat SKY weer zien dat ze de koers naar hun hand kunnen zetten en zodoende konden hun 2 jokers ( Froome en Thomas ) betrekkelijk rustig deze rit afwerken.  Maar Batman (Dumoulin) is ook in de building en heeft ook zuinig deze rit kunnen rijden, met hulp van zijn team.  We weten dat in de film Batman kan afrekenen met 1 JOKER, laten we hopen dat Batman (Dumoulin) in de TDF met 2 jokers (Froome en Thomas) kan afrekenen. Ik heb veel vertrouwen in onze Limburgse Batman TOM.

 

De 2e rit in de Pyreneeën is een heel korte rit, rond de 64 km. Voor iedereen is dit de eerste keer dat ze als formule 1 coureurs aan de start staan. Dit heeft niemand kunnen trainen en dan gaat de “koersneus” en het “gevoel” bepalend zijn voor winst of verlies en TOM DUMOULIN beheerst beide elementen als geen ander. Dus Batman kan morgen misschien al 1 joker uitschakelen.

We gaan het zien en beleven.

 

Parijs komt inzicht…..COURAGE….TOM !

22-07-2018

15e rit Tour de France rit naar Carcassonne

1.      Cort Nielsen

 

Hoe snel kan het verkeren, zo sta je als ploeg op nul en in twee dagen tijd sta je op twee ritzeges.  Astana wint gisteren met Fraille en vandaag met Nielsen. Vandaag laat Mollema zien hoe karaktervol hij is en gaat in deze rit vol voor de winst. Uiteindelijk komt hij als derde over finish, TOP. In het begin van de rit duurde het lang voordat een grote groep vrijheid kreeg om voor de ritwinst te gaan. Volgens mij wilden ze allemaal heel snel aan de rustdag beginnen. Hierdoor moesten alle renners diep gaan tot aan het moment dat de groep wegreed. De Sky-mannen reden vervolgens op hun wattage meters op kop van de groep met de klassementsrijders. En van voren was wederom een mooie strijd te zien.

Morgen op de rustdag zullen velen een “koffierondje” rijden, om zo uitgerust mogelijk a.s. dinsdag aan de finale van deze TDF te beginnen. Het gaat een “NO-MERCY” week worden. Elkaar testen en op het juiste moment toeslaan voor tijdwinst….iedereen krijgt te maken met het “DERDE WEEK VIRUS”….waar de beste overblijven om uit te maken wie deze prachtige TDF gaat winnen.

Ik voorzie een felle strijd tussen het SKY-koppel Froome Thomas en eenling Tom Dumoulin. Maar de interne tweestrijd  bij SKY (Froome en Thomas) gaat zeker een grote rol meespelen.

 

Ik wens iedereen veel COURAGE deze week en moge de beste in het GEEL staan a.s. zondag in Parijs. PARIJS KOMT INZICHT.

21-07-2018

14e rit Tour de France: Overgangsetappe

1. Fraille

 

Zoals gezegd werd gisteren de ritwinst betwist door een uit elkaar gereden ontsnapte grote groep, en de klassementsrijders streden om hun klassement op vele minuten achter de ritwinnaar Omar Fraille.

Lange tijd zag het er naar uit dat de Belg Jasper Stuyven de rit ging winnen, maar helaas de prijzen worden verdeeld op de meet. Gilbert reed zijn ziel uit zijn lijf om Alaphilippe aan de dagzege te helpen, deze strandde op plek twee. Al zijn de plannen nog zo sterk, de benen bepalen de uitslag.

 

De Lotto Jumbo renners Roglic en Kruijswijk laten zien dat ze in supervorm zijn. Deze twee kunnen een stille bondgenoot van Tom Dumoulin zijn om SKY uit hun tent te lokken, Dan is het Dumoulin, Roglic,  Kruijswijk tegen Froome en Thomas. Drie tegen twee. Ik hoop dat er zondag ook nog wat aanvallen vanuit de Movistar ploeg komt. Dit zal dan alleen maar meer spektakel geven.

 

Tom Dumoulin had niet de benen die hij had verwacht, maar verliest geen seconde tijd op Thomas en Froome. Ondanks zijn mindere benen valt Tom toch aan bergop en zorgde voor de nodige onrust bij Froome en Thomas. Je moet het maar kunnen, om met mindere benen Froome en Thomas pijn te doen. Ik kijk uit naar de dag dat je goede benen hebt en die gaat er aankomen dat weet ik zeker. 

Thomas gaat zoals Yates in de Giro in de derde week zichzelf tegenkomen. Die paar seconden achterstand op Froome mag zelfs nog iets meer worden (hoeft niet maar mag) en dan de voorlaatste dag in de tijdrit komt de “DUMOULIN PANACHE”naar het GEEL.

 

Stel je voor dat Tom in Parijs met 20” achterstand 2e wordt, dan bepaalt de 20 sec. straftijd wie de TDF heeft gewonnen….IK MOET ER NIET AAN DENKEN.

 

COURAGE…TOM…je ligt op schema voor het GEEL in Parijs. 

20-07-2018

13e rit Tour de France: Massasprint

1.      Peter Sagan

 

Voor veel kijkers was dit een minder prettige rit, maar voor de renners was dit een geweldige rit. Na drie uitputtende Alpenritten was dit een soort herstel-dag op de fiets. Lichtjes naar beneden met geen wind. Velen dachten met een grote groep te ontsnappen en op het eind voor ritwinst te gaan. Het tegendeel was waar, 4 man voorop hetgeen goed controleer was om er een massasprint van te maken. De aanval op 1 km van de meet door Gilbert was een knappe move, maar strandde op 200 m. van de finish. Mooie eindsprint met drie man naast elkaar, waarin Sagan met een laatste jump zijn voorwiel als eerste over de meet drukte, TOP!

 

De klassementrijders hadden zeker een “Rustdag” en dachten al aan de rit van morgen, waarop het einde een moeilijke aankomst wacht. Hier kan men tijd verliezen of winnen als men niet bij de les is. RUSTDAG, inderdaad deze mannen kunnen in zo’n makkelijke rit actief herstellen, zowel fysiek als mentaal….!

 

Tom Dumoulin bewijst vandaag weer een goede “KOERSNEUS“ te hebben. De hele rit moet je goed zoeken of hij nog wel in de groep zit, zo goed verstopt hij zich. Je vraagt je soms af of ie wel gestart is. Door zich goed weg te stoppen in de groep vangt hij geen zuchtje wind en gaat hij mee in de zuiging, waardoor hij geen energie verliest. Sterker nog hij wordt gedurende rit steeds beter. Dit doet hij zelf en hier is geen hulp nodig van de ploegmakkers, deze liften lekker in zijn buurt mee. De laatste 20 km tot aan de 3 km zone komt de ploeg in actie om hem helemaal van voren te houden, om eventuele valpartijen te ontlopen. Tegelijkertijd kan Tom ook de teleurstelling van de sprint op Alpe d’Huez van zich afrijden. Nou ja, voor velen zou tweemaal een 2e plaats in drie Alpenritten een “DROOM” zijn. Maar Tom legt de lat heel hoog hetgeen hij ook waar kan maken.

 

Morgen is een rit waar een dubbel programma kan ontstaan. Een grote groep krijgt vrijheid en mag sprinten voor de ritwinst en de klassementrijders kunnen winst boeken of verlies lijden op het laatste stuk naar de finish toe. Dit is een niet te onderschatten aankomst waar de fysiek en mentaal sterksten blijven gaan tot op de meet voor hun klassement.

 

Ik las op twitter dat de TDF 2018 in iedere rit een Nederlander een hoofdrol speelt, dat klopt als een bus en daar mogen we heel trots op zijn.

Zelf zeg ik oude tijden herrijzen een beetje, in 1980 won Joop Zoetemelk het eindklassement in de TDF met de TI Raleigh ploeg, en deze ploeg won ook nog eventjes 12 ritten dat jaar.  In 1981 wonnen we maar 8 ritten met TI Raleigh.  

 

Dit jaar zou het zo maar kunnen dat Tom Dumoulin de TDF 2018 wint. Tom “LEEF JE DROOM” !

19-07-2018

12e rit Tour de France: Derde Alpenrit ( Alpe d’Huez )

1.      Geraint Thomas

 Wat een allemachtig prachtige rit met Nederlanders in de hoofdrol…..Steven Kruijswijk laat col Croix de Fer smelten en samen met Tom Dumoulin laten ze Alpe d”Huez ouderwets Oranje kleuren, Top Mannen echt geweldig!

Steven Kruijswijk rijdt de rit van zijn leven en wordt enkele kilometers voor de finish pas ingehaald na een werkelijk fabuleuze solo, ongelooflijk sterk. Het geeft een klote gevoel als je een hele dag voorop rijdt en pas op het laatst van de rit wordt ingelopen, maar je hebt geschiedenis geschreven TOP! De Lotto Jumbo ploeg mag trots zijn op hun succes in deze TDF tot dusver. Jammer dat Dylan Groenewegen vandaag de TDf heeft moeten verlaten. Ik had hem na de rustdag al niet meer laten starten om zijn blessure aan de knie rust te geven voor herstel. De Jumbo renner Roglic had ook een topdag en behoud zijn korte plaats in het klassement.

Tom Dumoulin zei: “Ik had een mindere dag en voelde me op het einde van de rit beter worden”. Tom, gisteren heb je met je solo in de finale tegen een SKY-ploeg standgehouden tot over de meet. Dan mag in het begin van de rit van vandaag een minder gevoel hebben. Maar omdat jij goed herstelt gedurende de rit, rij je als de beste in de finale. Je weet nog altijd niet hoe goed je bent, nou ik kan je vertellen iedereen die vandaag de TDF rit heeft gekeken via de TV ziet dat jij de beste bent van allemaal en dat FROOMY en THOMAS met de tijdrit in het vooruitzicht in hun broek doen van angst.

De achterstand in het algemeen klassement is oké. Er komen nog genoeg kansen. In de Pyreneeën met je “koersneus” je moment kiezen om tijdwinst te boeken en de voorlaatste dag de TIJDRIT dit gaat hopelijk  een “DUMOULIN-DAY worden. De andere ritten ga je in het “HERSTELHOK” zitten en laat je de SKY-ploeg het werk opknappen, wel geen moment Thomas en Froome uit het oog verliezen.

Oh ja, na de rit was teleurgesteld i.v.m. positionering in de eindsprint om te winnen (derailleur onwillig) is een momentopname en snel vergeten, is gebeurd.

 

 

Andere jaren was vaak de gele truidrager na de Alpe d”Huez  rit ook de gele gele truidrager in Parijs. NIET DIT JAAR, TOM. Diegene die na de tijdrit op de voorlaatste dag in het geel staat wint de TDF 2018 en Parijs is nog heel ver!

 18-07-2018

11e rit Tour de France: Tweede Alpenrit

1. Geraint Thomas

 

Vandaag in de TDF werd er vanaf de eerste meter tot de laatste meter gekoerst met het mes tussen de tanden. Het was een echte “NO MERCY” rit.

Vandaag is gebleken dat niet SKY the LIMIT is maar Tom Dumoulin. Hij lapt de SKY-trein aan zijn gat en laat de trein over zijn toeren gaan.

In de laatste 20 km reed Dumoulin met dezelfde “HARDLOOPFOCUS” die hij al liet zien in het Savelsbos tijdens de looptrainingen. Net niet kapotgaan en doorgaan tot over de meet. Van alle kanten piepen en kraken maar niet breken of afgeven. Dit mogen we voortaan de “Dumoulin Panache” noemen.

 

Dumoulin kan de lachende derde worden in deze TDF. Na deze rit is er bij SKY een interne oorlog tussen Froome en Thomas en beide heren gaan hun eigen kliekje vormen binnen de ploeg. Men heeft al een foto de wereld ingestuurd waar Froome aan tafel lachend een vriendschapshand geeft aan de gele truidrager Thomas. Maar geloof me er gaat een Froome-kliek ontstaan en een Thomas-kliek. Die twee gaan vechten om TDF winst, maar de derde ( Dumoulin ) gaat ermee heen.

Het herstelvermogen van Tom is enorm, dus als Tom zegt dat hij moe is dan zijn de anderen kapot. Tom is in topvorm en ik hoop dat hij zijn “koersneus” blijft gebruiken. De TDF is nog lang maar dat geldt voor iedereen.

 

Op naar Alpe d'Huez!

17-07-2018

10e rit Tour de France: Eerste Alpenrit

1.      Julian Alaphilippe 

De eerste Alpenrit heeft laten zien dat de gele trui drager, Greg van Avermaet bijzonder karaktervol zijn voorsprong vergroot in het algemeen klassement. Meezitten in de vroege ontsnapping en met de magie van het geel op de eindstreep nog tijdwinst boeken.  Verder zien we dat Robert Geesink, normaal sterker in de bergen dan van Avermaet, te kort kwam op het eind van deze rit. Hij heeft teveel in aanloop naar de 1e rustdag onnodig op kop gereden. Alaphilippe wint dik verdiend en zorgt alweer voor de 50e zege voor de Quick-Step Floors ploeg dit seizoen. Dylan Groenewegen heeft vandaag zwarte sneeuw gezien en kwam in een groepje net op tijd binnen om vandaag weer te mogen vertrekken. De Lotto Jumbo kopmannen Kruijswijk en Roglic konden zich makkelijk handhaven tussen de klassementrijders.

Froome met zijn SKY ploeg maakte weer een bijzonder sterke indruk en met name Egan Bernal, met aardig wat blessures, maakte op mij de beste indruk. Hij gaat nog voor verrassingen zorgen in deze TDF.

 Vandaag zag ik ook weer het “Tom Dumoulin tredje”, lekker met een ritme van rond de 100 omwentelingen p/min. redelijk ontspannen gebruik maken van het SKY treintje . Op een gegeven moment reden 5 SKY renners voor hem. Als hij de komende dagen weer in die positie zit, zou hij de stem van Froome kunnen nadoen en in het Engels wat commando’s kunnen geven aan de SKY mannen. Na deze rit komt het  “Herstelvermogen” Tom inwerking. Hij is volgens mij de renner met het grootste herstelvermogen in deze TDF.

 

 

De tweede Alpenrit gaat ook weer zorgen voor een spannende dag en de derde Alpenrit, aankomst op Alpe d’Huez, gaat zeker voor spektakel zorgen.

15-07-2018

9e rit Tour de France: Kasseienrit

1.      John Degenkolb.

De TDF laat wederom zien dat winnen en verliezen dichtbij elkaar liggen. Dylan Groenewegen valt ongelukkig vandaag, laten we hopen dat hij verder kan. Gelukkig komt morgen de rustdag als extra herstel voor hem.

John Degenkolb wint deze kasseienrit door twee Belgen te kloppen in de sprint. Iedereen gunt hem deze mooie ritzege, Talent…Passie…Samenwerking TOP !

In de kasseienrit is geluk vaak de doorslaggevende factor, al ben je nog de sterkste, als je met pech op het verkeerde moment van de fiets moet is tijdverlies niet te voorkomen.

Vandaag viel wel op dat de klimmers met behulp van hun ploegmaats over de kasseien vlogen, volgens mij zagen ze de Alpen al in verte liggen, zo snel reden ze.

Vandaag op de rustdag is het belangrijk dat de klimmers en klassementsrijders hun “bergop  tredje” vinden. Velen zullen zeker een col hiervoor opzoeken. De sprinters zullen lekker op hun bedje de rust houden. Deze laatsten gaan in de cols op tijd lossen en proberen met een bus (groep) op tijd binnen te komen.

Tom Dumoulin had vandaag een goede dag. Hij voelde zich sterk en de ploeg had zelfs geen enkele lekke band. Hij was ook teleurgesteld hoorde ik hem zeggen, hij had geen tijdwinst kunnen boeken op zijn concurrenten. Tom het is goed zo, voor het zelfde geld had je 3 of 4x lek gereden of was je betrokken geweest bij een valpartij en had je tijdverlies opgelopen.

Verder hoop ik dat je in de cols lekker gaat profiteren van de treintjes van andere ploegen, je doet net alsof zij voor jou op kop rijden…..verder hoef je alleen maar te zorgen dat je geen tijd gaat verliezen t.o.v. je concurrenten. Ga ook niet aanvallen, dit doe je pas in de tijdrit op de voorlaatste dag. Hier ga je met je MEGA tijdrit-skills iedereen naar huis rijden en pak je het GEEL.  Op deze dag ga je met je “tijdrit wapen” iedereen wegblazen….COURAGE…!

Wie zei ook al weer dat de TDF saai is, Ik heb de eerste week genoten van zowel de “rustige ritten” als van de “onrustige ritten”, op naar de tweede week.

Nederlanders hebben al 2 ritzeges  (Groenewegen)  en we hebben in mijn ogen onze favoriet voor de eindzege (Dumoulin)  op schema liggen….het is wel eens anders geweest.

THE TOUR IS ON!

14-07-2018 - Quartorze Juille 

8e rit Tour de France:  Massasprint

1. Dylan Groenewegen.

 

Dylan Groenewegen laat zien wat zelfvertrouwen en moraal in de TDF kan brengen. Dit geldt natuurlijk ook voor zijn ploeg, want heb je als ploeg al twee ritten gewonnen voor de 1e rustdag dan ontstaat er een bepaalde rust in ploeg (zeker ook bij het personeel). Alles mag maar het moeten is eraf en die ontspannenheid geeft grote kansen op meer succes verderop in de TDF.

Tom Dumoulin is deze dag goed doorgekomen en heeft niet te veel krachten verspilt. Het is zaak de focus op de kasseien te zetten, waar pech vaak een rol van betekenis speelt. Hopelijk dat de teamgenoten vlak achter Tom blijven rijden, zodat ze gelijk een fiets kunnen afstaan. Tom weet als geen ander hoe hij zonder krachtverlies in de juiste positie moet rijden, pas als het hoog- en broodnodig is moeten ze Tom uit de wind houden. Makkelijker gezegd als gedaan, ik weet het, maar dat telt voor iedereen. Vandaag is het wereldoorlog om in de juiste positie op de kasseien te rijden. Iedere keer is het voor de kasseienstroken een soort “massasprint gevecht” om in goede positie te blijven. Tom kan goed sturen en mag met vertrouwen het gevecht aangaan.  COURAGE!

 

Zelf heb ik in 1981, het jaar dat ik twee ritten en twee ploegentijdritten met TI Raleigh won, ook een rit over de kasseien gereden. Was tweemaal gevallen en bij laatste valpartij viel ik vol op mijn rechterknie. Doordat in de knie een ontsteking ontstond heb ik later in die TDF opgegeven omdat het onverantwoord was om door te rijden.

Enkele jaren later bij de ploeg Kwantum Hallen was er weer een rit over de kasseien. Ploegmaat Henri Manders won de rit in 1985. Theo van Vliet werd 7e en ik werd 6e  op 11 seconden van onze ploegmaat.

We zaten die dag 6.27.25  (bijna 6 en half uur) in het zadel.

 

De kasseienrit zal zeker voor spektakel zorgen en dinsdag komen de Alpen eraan. Wie zegt nog dat de TDF saai is?

13-07-2018

7e rit - Tour de France: Massasprint

1. Dylan Groenewegen.

Een rit met de langste afstand. Voor veel wielerfans was het een saaie rit die heel laat opgang kwam, maar dit soort ritten horen ook thuis in de TDF. En voor mij mogen alle ritten zo zijn als dan maar een Nederlander wint.  Ik denk wel dat veel mensen vandaag hebben kunnen genieten van de vele kastelen en de prachtige omgeving in aanloop naar de eindsprint.

Dylan Groenewegen wint de rit met overmacht voor Gaviria en de rest. Hij laat de benen praten en zorgt voor de 1e ritzege voor Nederland in deze TDF…. Geweldig.

 

Jaren geleden toen Dylan rond zijn 16e jaar deelnam aan de KNWU RAP dagen in de Ardennen, liet hij al zien dat hij net als zijn vader een geweldige aanleg had voor het sprinten. Ik was toen aanwezig om Peter Zijerveld te helpen. De Rapdagen zijn 3 dagen in de Ardennen met een pittig programma voor de wielen. De 1e dag was een groepstraining bergop en bergaf met een drietal oefeningen op een mooie klim, de 2e dag was een sprinttraining en de laatste dag was een tijdrit op de Côte de Wanne en op de Côte de Rosier. Met name de 2e dag maakte Dylan indruk tijdens de 5 sprints die hij uitvoerde vanuit stilstand. Met 52x17 moesten de renners tegen elkaar uitkomen, maar Dylan had steeds zoveel voorsprong op zijn medesprinters dat we besloten na 2 sprints Dylan op een zwaarder verzet ( 52x16 ) te laten sprinten. Ondanks deze handicap kwam niemand bij hem in de buurt. Alle drie dagen heeft hij met volle inzet afgewerkt zonder veel praatwerk….Hij liet toen al de pedalen praten.  

 

Tom Dumoulin is deze dag goed doorgekomen, was niet zo slecht dat de rit zo lang duurde. Zolang hij op de fiets zit kan hij de pech van gisteren van zich “afrijden”. Voor en na de koers blijft men, vaak door de journalisten, hangen in hetgeen is gebeurt. Dit is verloren energie, immers men kan er niks meer aan veranderen. De TDF dendert door en wacht op niemand. Morgen is voor Tom weer een dag met de nodige focus op geen onnodig tijdverlies. En Zondag is D-Day voor de klassementsrijders. Hoop dat het Sunweb-kader een goed plan hebben bij onverwachte wendingen in de rit over de stenen, laten we hopen van wel !  Zou niet slecht zijn om een TDF ervaringsdeskundige op het gebied van TACTIEK aan te trekken. Wetenschap/innovatie is top, maar vele tactische wielerwetmatigheden moet jezelf hebben meegemaakt, door eigen schade en schande wordt men wijzer.

De zege van Dylan Groenewegen moet een moraal-boost geven aan alle Nederlandse TDF deelnemers om ook een rit te winnen. Deze generatie is er zeker toe in staat.

12-07-2018

6e rit Tour de France:  Mur de Bretagne 

Pech voor Dumoulin in volle finale

1. Martin

 

 Gisteren wederom een lastige rit in de TDF deels door wind en deels door de bergop aankomst. Het zag er allemaal goed uit onderweg voor Tom Dumoulin, ik zag weer het “Dumoulin-tredje” gedurende de rit. Waakzaam en goed verstopt.

Maar de TDF laat vandaag ook weer zien dat pech altijd meerijdt. Voor Tom kwam de pech op ongeveer 5 km voor de finish op het slechtste moment . Hierdoor verliest hij kostbare tijd op zijn concurrenten. Enig lichtpuntje in de uitslag is dat Froome geen goede indruk achter liet op de Mur de Bretagne.

 

Wat ik zag is dat Tom met een ploegmaat aan de linkerzijde van de weg van wiel waren aan het wisselen. Op de eerste plaats is de linkerzijde niet goed om te staan omdat je dan de lange rij auto’s geen doorgang geeft en zodoende grote gaten ontstaan tussen de ploegleiders auto’s. Hierdoor kom je niet terecht tussen de auto’s maar ervoor of erachter, dus stayeren is onmogelijk. Sta je aan de rechterzijde te wisselen dan kunnen de auto’s links passeren zonder grote gaten ertussen. Ook de wielwissel snap ik niet goed, duurt veel te lang. Tom had direct de fiets van zijn ploegmaat moeten nemen, hij was dan veel sneller weg. Gaandeweg kan hij aan de auto hangen en de mekanieker kan dan het zadel hoger zetten met het gas erop. Laurens ten Dam was te laat met aanzetten, doordat hij Tom niet zag aankomen. Heel slecht doorgegeven door de ploegleider in de auto aan Laurens.

Deze tactieken werden al in de vorige eeuw toegepast en zijn van alle tijden. De achterstand van Tom zou minder zijn geweest met deze methoden.

Natuurlijk innovatie…. maar wel met behoud van het goede uit het verleden.

 

Joop Zoetemelk zei altijd als hij door pech tijd verloor in het klassement: "WAT JE OP 1 DAG VERLIEST KUN JE OOK WEER OP 1 DAG WINNEN en Parijs is nog ver". 

Joop had altijd gelijk.

Dus Tom blijf geloven in je kansen, pech overkomt iedereen in de TDF. Vandaag was jij het morgen….wie weet?  COURAGE!

Vrijdag en zaterdag zo zuinig mogelijk geen tijd verliezen en ZONDAG, de Kasseien, In het wiel van NIBALI zou ik zeggen die heeft bewezen hoe men in de TDF over de stenen moet rijden.

5e rit Tour de France - 11 juli:  Sprint bergop

1.      Sagan

 

Vandaag was de eerste heuvelrit in de TDF met een aankomst bergop. Iedereen heeft met zijn hol open gezeten ( afgezien ) en weet weer dat de TDF snoeihard is en op niemand wacht.

Sagan won vandaag op overtuigende wijze, voor degene die het nog niet wisten hij is een GROOT FENOMEEN op de fiets.

Voor de klassementrijders was het zaak geen tijd te verliezen op de streep. Dus ze moesten goed van voren rijden om niet onnodig achterstand op te lopen.

Voor de sommige sprinters was het weer een bevestiging dat hun mogelijkheden bergop en bergaf beperkt zijn en vandaag geen enkele kans op de winst maakten. Vandaag zal dit niet anders zijn voor hun.

Onze Tom heeft gelukkig geen tijd verloren vandaag. Ja… Ik zeg gelukkig want zijn ploegmaat Michael Matthews is afgelopen nacht ziek geworden. Naast dat dit een gemis voor de ploeg is, hoop ik dat het virus wat Michael Matthews heeft niet is overgeslagen op anderen in de ploeg. Dit kan iedereen in de ploeg zijn van personeel tot renners, dus ook Tom.

Ik zag Tom tijdens de rit aan de ploegauto zelf voedsel aannemen hetgeen normaal door een ploegmaat wordt gedaan. Op dat moment zag Tom niet op zijn “TOMS” uit, beetje boos gezicht en onrustig. Laten hopen dat hij gezond blijft en zodoende een mooie en eerlijke strijd kan leveren met Froome om het geel in Parijs.

 

Vandaag is weer een rit waar op het einde weer bergop aankomst is en tijdverlies tussen de klassementsrijders kan ontstaan. Het zal weer een spannende TDF dag worden met de bekende taferelen die we alleen in de allergrootste wielerkoers zien….Tour de France.

COURAGE voor iedereen !

 

Tour de France - 10-07-2018

4e rit – Massasprint- 1. Gaviria

 

De dag na een ploegentijdrit vraagt de renner zich altijd af: Hoe zijn mijn benen?. Veelal zijn deze nog pijnlijk want niemand kan zonder pijn in de benen rond de 60 km p/u rijden.

De klassementrijders hopen op een rustig vertrek en de helpers hebben de focus op hun taken zoals o.a. wel of niet meegaan in de ontsnapping. Veel ploegen waren goed nerveus en reden vaak met hun kopman helemaal van voren in de groep. Met name de ploegen Movistar en Sky waren te gedreven hierin, dit kost zowel voor de knechten als de kopmannen onnodig energieverlies, maar laat ze maar doen. Tom Dumoulin doet dit anders hij blijft rond de 30e positie van de groep en is omringt door alleen maar renners die voor heel veel beschutting zorgen en zodoende lekker wordt meegezogen zonder al te veel krachten te verliezen. De ontsnapping van de dag hield lang stand, maar werd vlak voor de finish ingelopen. Dus massasprint met als winnaar Gaviria.

Onze Dylan Groenewegen werd 4e en reageerde na de aankomst boos en niet tevreden. Dit laatste is een goed teken…hij voelt dat er meer in zit….Er komen nog kansen Dylan, COURAGE! Vraag me af waarom Robert Geesink zoveel op kop sleurt, hij kan beter zijn krachten sparen voor als hij echt nodig is. De concurrentie vind dit prachtig zij hoeven dan geen renner op te offeren. Er gaat altijd wel iemand anders van een andere ploeg op kop rijden als Geesink dit niet doet.

In de finale was ook weer de nodige stress door valpartijen. Er komt altijd een beetje geluk bij kijken om er niet bij te liggen, maar stuurvaardigheid en een “koersneus” voor de situatie zijn de bepalende factoren om een valpartij te voorkomen.

Voor Tom Dumoulin verloopt deze week voorbeeldig, voelt de koers goed aan en verstopt zich goed in de groep. Vandaag een heuvelachtige rit en wie weet lukt een ontsnapping nu wel.

 

Tour de France - 9 juli - rit 3

Ploegentijdrit - 1. BMC

 

Deze dag in de TDF laat zien dat de klassementrijders proberen het tijdverlies zo klein mogelijk te houden t.o.v. de concurrentie. Met deze uitslag mag Tom Dumoulin heel tevreden zijn, hij ligt op koers om op de voorlaatste dag in de individuele tijdrit de gele trui te veroveren. Mooi ook wat Tom zegt dat een voorbereiding en plan belangrijk zijn, maar dat in de koers zelf het gevoel de overtreffende trap is. Naar de benen luisteren en de ploeg heel houden met gevoel, IJZERSTERK.

Hoop dat de komende vlakke ritten Tom niet met pech hoeft af te rekenen en zich lekker kan verstoppen in de groep. Parijs is nog ver maar dat telt voor iedereen.

De Raleigh en later Panasonic ploegen van ploegleider Peter Post waren in de jaren 70 en 80 uitgesproken specialisten in de discipline. Van hen is het onderscheid in "enkele" en "dubbele waaiers" afkomstig.

Een enkele waaier is efficiënter dan een dubbele waaier. In het eerste geval rijden de coureurs in een lange rij en is er slechts een kopman; in het tweede geval rijdt men in twee rijen en zijn er twee koplieden, waardoor de renners vaker op kop rijden. Ook moeten renners twee keer zo vaak aanzetten om in het laatste wiel te komen. In een dubbele waaier levert iedere renner ook evenveel inspanning. En het is maar zelden dat iedere renner van een groep even sterk is. In een enkele waaier kunnen sterkere renners langere beurten doen en minder sterke renners kortere beurten. Het collectief rijdt dan sneller en heeft minder renners die het niet vol kunnen houden. De Raleigh ploeg was de eerste ploeg die in de jaren 70 ploegentijdritten in enkele waaier ging rijden.

 

Maastricht 08-07-2018 (10)

Tour de France - 8 juli - rit 2

2e Massasprint - 1. Sagan

 

In deze rit bevestigd de TDF zijn traditie. Gisteren winst en geel voor Gaviria en verlies voor Sagan. Vandaag verlies voor Gaviria en winst en geel voor Sagan. Dit geeft aan dat niet een verlies bepalend is maar hoe ga je er mee omgaat. In jezelf blijven geloven is hier het belangrijkste element. Dus Dylan Groenewegen de TDF is nog lang en Parijs is nog ver. Er komen nog genoeg kansen dus blijf vooral COURAGE houden.

 

De klassementsrijders die gisteren verlies leden door valpartij en/of pech zijn voor vandaag weer wakker geschud en waren daarom goed van voren te zien. Vandaag zag je ook weer duidelijk de gevaren van de eerste TDF week. Ongekende stress, hetgeen weer zorgde voor valpartijen en paniek. Maar de TDF wacht op niemand!

 

Voor Tom Dumoulin is morgen een eerste directe meting hoe de stand van zijn team is t.o.v. zijn concurrenten met hun team. Mooi zou zijn als hij morgen weer tijdwinst gaat boeken t.o.v. zijn concurrenten. Ze starten morgen in de ploegentijdrit met een mooie voorsprong zowel in tijd als in moraal op Tom zijn belangrijke tegenstander Froome. Deze formatie wil morgen natuurlijk laten zien wie de sterkste is en wil zoveel mogelijk tijdwinst boeken morgen. Ik hoop dat de mensen zich sportief opstellen en geen gekke dingen gaan doen. Als ze hun ongenoegen willen uiten dan hoop ik dat het bij boegeroep blijft.

 

 

Ploegentijdrit is een van de mooiste disciplines die de wielersport heeft, de TI- Raleigh wielerploeg was hier heer en meester in. Ik ben trots dat ik in deze wereldploeg heb mogen meeliften en ik ben bijzonder trots dat ik mijn 5 Tour de France ritzeges ( 2 ritten en 3 ploegentijdritten ) mede door het teamwork heb mogen behalen in dit team. Moge de beste ploeg morgen winnen en morgenavond zien we de resultaten wel en geef ik graag mijn visie weer.

Maastricht 08-07-2018 (9)

Tour de France - 7 juli - Rit 1

Massasprint. 1. Gaviria

 

 De TDF is de alles overstijgende wielerkoers. De belangen zijn enorm, o.a. sponsor contracten worden opgesteld met verplichte Tourdeelname. Kijk alleen al eens naar de media aandacht en het aantal toeschouwers die speciaal ruimte creëren in hun agenda om er bij te zijn.

 

U kunt zich dan ook voorstellen dat alleen de beste coureurs aan de start staan. Deze zijn fysiek en mentaal op hun sterkst in deze periode. De TDF maakt “kampioenen” en laat “kampioenen” van hun podium vallen. En…de TDF wacht op niemand.

Dit is van alle tijden.

 

In de eerste week van de TDF is iedereen fris en vol goede moed om “dag kampioen” te zijn.

Vandaar dat zeker in de finale een ware oorlog ontstaat om op de juiste positie te zitten, dit begint vaak rond de 50 km voor het einde in lichte vorm en de spits ligt er vanaf 20 km voor de aankomst. De sprinters hebben van huis uit de “SKILLS” om heel nauw te kunnen sturen en zijn super stuurvaardig. De klassementrijders en klimmers hebben deze stuurvaardigheid minder en sommigen helemaal niet. Maar…toch willen ze van voren rijden, maar er is geen plaats voor 170 renners. Dus het wordt duwen en trekken en dan gaan de minder stuurvaste renners zich op glad ijs begeven. Dit bekopen ze met veel energieverlies en soms/vaak met een valpartij, waardoor hun klassement een deuk op loopt t.o.v. andere klassementrijders.

 

De klimmers en klassementrijders doen er goed aan om vaker in een groep op een wielerbaan hun stuurvaardigheid te oefenen, waardoor ze in de eerste week van de TDF minder risico lopen door eigen onhandigheid te vallen. Vallen loert altijd mee, maar niks is dommer om te vallen door je eigen onhandigheid.

 

Vandaar dat de Wielerbaan de basis blijft van het wielrennen. In de tijd van TI Raleigh moesten de nieuwkomers altijd in de winter op de baan trainen van Peter Post. O.a. Peter Winnen, Steven Rooks, Johan van der Velde trainden vaak met ons mee als wij aan het oefenen waren voor de zesdaagsen. Joop Zoetemelk was hier ook weer een uitzondering die reed gewoon zesdaagsen mee. Hij had namelijk al vanaf de jeugd op de wielerbanen getraind. Trouwens Jan Janssen heeft ook veel zesdaagse gereden.

 

Froome zou er goed aan doen om dit ook te doen, want als iemand onhandig is in de groep dan is dat Froome.  Dat hij snel in de afdalingen is komt doordat de groep kleiner is, geen sprinters om zich heen heeft die scherp sturen en…..omdat hij alle afdalingen in de TDF heeft verkend waardoor hij niet verrast kan worden en sneller naar beneden kan rijden. Dus Tom Dumoulin hou rekening dat Froome ook snel naar beneden kan rijden, maar dat wist je al…Giro 2018.

Maastricht 07-07-2018 (8)

Tour de France 2018 (1)

 

Op dit moment heeft Nederland op de weg een sterke lichting renners bij de profs. Deze kunnen in de klassiekers, rittenkoersen kortom in alle soorten koersen gaan voor de winst.

Vandaag in de eerste rit van de TDF heeft Dylan Groenenwegen zelfs een grote kans in de massasprint op winst en tegelijkertijd de GELE trui te pakken.

 

Maar… Tom Dumoulin heeft een grote kans om in Parijs in het GEEL te staan en naast Jan en Joop de geschiedenis boeken in te gaan als de 3e Nederlandse renner die de Tour de France wist te winnen.

Daar moet een “NO MERCY” plan voor zijn. ALLEN VOOR ÉÉN!

Gaandeweg de TDF vertel ik de ins en outs van dit plan en geef ik ook mijn mening over de tactiek van de ploeg van Tom Dumoulin.

 

Ploegsamenstelling:  Tom kopman en 4 vlakke mannen (sterke hardrijders op het vlakke) en 3 bergop mannen (klimmers) als helpers zijn hier gevraagd. Volgens een plan gaan de helpers Tom Dumoulin bijstaan.

Plan:

ALLEN VOOR ÉÉN 

Doel: Tom Dumoulin pakt in de tijdrit op zaterdag in de voorlaatste rit de gele trui, zodoende hoeft de ploeg alleen op de laatste dag de trui te verdedigen.

 

Algemeen:

Met alle respect voor de andere Nederlandse klassementsrijders, is Tom Dumoulin de enige renner die in een grote ronde over 3 weken een mindere dag kan “verbloemen” zonder tijdverlies op te lopen. Hij heeft in mijn ogen het beste herstelvermogen van deze generatie. Daarbij is hij de beste tijdrijder en kan hij met de beste klimmers over de cols gaan zonder al te veel tijdverlies.

En om het “NO MERCY” verhaal aan te geven heeft hij de gunst van heel velen en zal hij veel moraal krijgen door de vele aanmoedigingen onderweg. Dit laatste is niet van toepassing voor Froome. Dus het team van Tom Dumoulin mag deze “goodwill” van het publiek zien als een extra kracht.

 

Feiten:

De TDF 2018 bestaat uit 8 vlakke ritten, 4 heuvel ritten, 6 bergop ritten, 1 kasseien rit, 1 ploegentijdrit en 1 individuele tijdrit en niet te vergeten 2 rustdagen.

 

Grote lijnen uitvoering plan onder normale omstandigheden, met als doel de ploeg ook sterk in de derde week.

 

Week 1 tot aan eerste rustdag op 16 juli (het plan)

5 vlakke ritten, 1 ploegentijdrit, 2 heuvel ritten en 1 kassei rit.

Tom handhaaft zich in eerste 30 van de groep, de plek waar je wordt meegezogen door de groep. Dit doet hij op zijn eigen gevoel en handigheid. De vlakke mannen (4) helpen hem hierbij indien nodig. De bergop mannen (3) blijven in de vlakke ritten uit het gedrang van de groep en laten zich de laatste 20 km lossen en rijden rustig naar de finish. Hierdoor sparen zij krachten voor de derde week.

In de ploegentijdrit rijdt de volledige ploeg met volle inspanning. In de kasseien rit helpen de vlakke mannen Tom waar nodig. Bergop mannen doen hetzelfde als in de vlakke ritten, in de finale “uitbollen”.

In de heuvelritten een mix van vlakke mannen (3) en 1 bergop man als helpers.

 

Week 2 tot aan rustdag op 23 juli (het plan)

3 bergritten ( Alpen ), 1 vlakke rit en twee heuvelritten. De bergop mannen beurtelings proberen zolang mogelijk Tom te helpen. De vlakke mannen gaan een goede bus opzoeken, zodat ze in een groep over de Alpen trekken zonder te veel op kop te rijden.

Tom gaat in de bergen profiteren van de treintjes die andere ploegen gaan vormen. En probeert zo min mogelijk tijd te verliezen !

 

Week 3 t/m laatste rit (het plan)

3 bergritten ( Pyreneeën ), 2 vlakke ritten en 1 TIJDRIT

Helpers doen zoveel ze kunnen zowel de vlakke mannen als de bergop mannen in deze derde week. Beide groepen helpers hebben op tijd hun “RUST” gehad om in deze derde week vol aan de bak te kunnen…!

Tom doet in de bergritten het zelfde als in week 2 profiteren van de treintjes van de andere ploegen.

Voorlaatste rit in de tijdrit gaat Tom de eventuele achterstand omzetten in een GELE TRUI voorsprong. Of de voorsprong vergroten

Laatste rit naar Parijs eerste maal dat de ploeg op kop gaat rijden voor de eindzege van Tom Dumoulin.

 

 

Maastricht 04-07-2018 (7)

Vallen en opstaan.

 

Vallen en opstaan is zowel figuurlijk als letterlijk een mooie uitdrukking.

In deze column wil ik even stilstaan bij het WK voetbal en de Tour de France, waar vallen en opstaan toch duidelijke verschillen laten zien.

 

Als ik naar het WK voetbal zit te kijken dan zie ik voetballers na een overtreding naar de grond gaan alsof ze “ziekenhuisrijp” zijn. Natuurlijk de echte overtredingen kunnen zeker enorme pijn veroorzaken, maar al te vaak zie ik toch onnodig theater na een wel of niet terechte overtreding. Het spel ligt dan volkomen stil en vele minuten gaan verloren ten koste van het voetbal met al zijn mooie acties.

De koning in mijn ogen is “NEE MAAR” oftewel Neymar van Brazilië. Deze gaat al naar de grond als de tegenstander naar hem kijkt.  Zou het geen mooie regel zijn : Bij een “NEE MAAR” overtreding een verplichte 10 min. behandeling buiten het veld en een gele kaart. Ik denk dat we dan meer mooi voetbal zien en véél minder “NEE MAAR” theater.

Natuurlijk zullen velen zeggen, ja…dat hoort nou eenmaal bij de “Voetbal-Tactiek”.  Voetballers zijn toch grote idolen (voorbeelden) voor de jeugd en deze gaan deze “NEE MAAR” acties natuurlijk overnemen.

 

Hoe anders is het in de Tour de France.  Bij een valpartij gaat een wielrenner nooit een theaterstuk opvoeren, nee sterker nog hij springt zo snel mogelijk weer op zijn fiets en bekijkt dan pas wat de gevolgen zijn van zijn val. Dit doet hij zonder nadenken , omdat hij weet dat de koers niet op hem wacht. Hoe vaak gebeurt het niet dat een coureur pas na de aankomst naar het ziekenhuis gaat om bijvoorbeeld foto’s te laten nemen om zeker te zijn of iets niet gebroken is. In de TDF heb ik menig succes behaald, je wordt dan op het podium gehuldigd en je krijgt een enorme Morele-Boost. Helaas ben ik ook ervaringsdeskundige van een zware valpartij. Ik reed toen in de Kwantum-ploeg met Jan Raas als ploegleider. In een afdaling in een flauwe bocht ging ik onderuit, over een stuk gesmolten stuk asfalt met olie.

 

De olie kwam uit een auto van de reclame karavaan, die voor de renners over het parcours reed. Ik zag eruit alsof ik onder een trein had gelegen. Na de rit naar het ziekenhuis voor foto’s te laten nemen. Geen breuken, dus op naar de volgende rit. Ik heb die TDF uitgereden voor de bezemwagen en ik was steeds net op tijd binnen, zodat ik de volgende dag weer mocht verrekken. . Ik weet zeker dat dit mijn sterkste prestatie op de fiets is geweest, Parijs gehaald zonder huldigingen op het podium. Puur op karakter!

Maastricht 22-06-2018 (6)

Fun, Fiets, Veilig!

Fiets behendigheidsoefeningen vanaf de zijwieltjes periode.

 

Op dit moment gaat men op de basisschool in groep 7 de verkeersdiploma halen op de fiets.

Na een paar fietslessen verwacht men dat de fiets in orde is en het kind moet dan kunnen fietsen. Kunnen fietsen is één maar veilig fietsen is iets anders.

De kinderen voelen dit vaak als een overbodig verplicht nummer. De kinderen hebben het plezier van het fietsen vaak niet ontdekt omdat ze aan hun fiets - lot zijn overgelaten.

Natuurlijk is de verkeersdrukte bijzonder hoog en kun je niet veilig oefenen op de openbare weg als je niet de nodige “skills” hebt. Ook de agendadruk van de ouders geeft weinig ruimte om samen met het kind regelmatig te oefenen. De straten rondom de scholen staan overvol met auto’s als de kinderen naar school worden gebracht. Dit komt vaak doordat de ouders het “fietsplezier” in hun eigen jeugd niet hebben ontdekt.

 

Fietsen is gezond en leuk

Fietsen spaart tijd als je op de fiets dichtbij huis de kleine boodschappen doet of samen met je kind op de fiets naar school gaat. Je bent weer fit als je even een klein fietstochtje hebt gedaan. Dit zijn enkele van de vele voordelen van het fietsen.

 

Hoe mooi en leerzaam zou het zijn als het kind op een veilige locatie al vanaf de “zijwieltjes periode” met spelvormen kan oefenen met zijn/haar fiets. Immers door regelmatig te oefenen leert het kind de fiets te beheersen. Naast de fiets-oefeningen kunt u hier ook de nodige tips krijgen over Veilig Fietsen in het Verkeer !

Het kind kan veilig opgroeien met de fiets hierdoor heeft het een gezonde beweging en krijgt het de kans het plezier van het fietsen te ontdekken en daardoor op latere leeftijd de fiets blijft gebruiken.

Op Wielerbaan Geleen zijn deze spelvormen op dinsdag- en donderdagavond te oefenen, deelname is gratis. Een fiets verjaardagsfeestje geven op wielerbaan Geleen is ook een mogelijkheid, in spelvorm oefenen met vriendjes.

Andere veilige wieleromgevingen in Limburg zouden dit voorbeeld kunnen volgen.

 

Nog mooier zou het zijn als dit soort fietsactiviteiten plaatsvinden in de buurt waar het kind opgroeit. Op vaste locaties, vaste dagen en vaste tijden. De Johan Cruijff Courts zijn hiervoor geschikt of het gras bij een speelweide is ook ideaal.

Speelplaatsen van de basisscholen zijn ook geschikt (onder schooltijd) om de Fun van het fietsen te ontdekken, bijvoorbeeld 1x p/maand i.p.v. de gymles, fietsles op de speelplaats.

 

Dit alles onder het motto:

 

 

Jong geleerd is oud gedaan en oefening baart Kunst en Plezier !

 

Maastricht 20-06-2018 (5)

Velen voelen zich geroepen maar weinigen zijn uitverkoren!

 

Deze uitdrukking kun je loslaten op alle sporten, dus ook in het wielrennen. Als je een wielerprof ziet rijden dan heb je al snel de neiging om te denken, dat ziet er mooi en makkelijk uit en dat kan ik dus ook.

Niets is minder waar, voordat je volwassen bent in het wielrennen gaan er vele jaren voorbij. Juist in de aanloop naar volwassenheid is faciliteren het toverwoord. Niet begeleiden maar mogelijkheden creëren om te oefenen op maat. Stap voor stap variërende activiteiten en de sporter, in dit geval de wielrenner (M/V), bepaald zelf de plezier en drive naar zijn/haar eigen ambitie.

 

Vergelijk het met een “Pret Park”. In de Efteling kan iedereen vanaf baby tot volwassen mens gebruik maken van de attracties die men leuk vind. De kleintjes o.a. op de draaimolen, sprookjesbos en de grote kunnen gaan tot o.a. de uitdagende achtbanen. Eerst samen met de ouders als begeleiders, ouders blijven ook meeliften in het aanbod attracties, later met vrienden. Zelf bepaal je wat je leuk en niet leuk vindt. Alles op vrijwillige basis maar wel met de nodige veilige spelregels van de attracties.

 

In de sport, lees wielersport, word je al snel in een hokje geplaatst en begeleidt naar ?????  De wetenschappelijke innovatie die een wielerprof gebruikt in zijn “Vak”, past men al vaak toe vanaf de nieuwelingen ( 15 en 16 jarigen ) en zelfs al vanaf de jeugd. Deze voeren het zonder begrip uit en krijgen een vals beeld van de realiteit.  Vergeet niet dat men in een leerproces zit dat pas eindigt als men stopt met fietsen.

Er zijn veel talenten hierdoor kapot gemaakt. Men kijkt te weinig naar de behoeften en creativiteit van de wielrenner (M/V) en de begeleider aapt vaak gewoon de professionele ploegleider/trainer/coach na.

De uitverkorenen ( dit zijn maar enkelen ) komen wel op hun plaats, maar de geroepenen ( de grote kudde ) worden afvallers en voelen zich niet meer prettig in hun eigen hobby.

 

De veilige wieleromgevingen inrichten alsof het een fiets pret park is. Met de nodige veiligheidsregels, voor jong en oud, voor alle soorten fietsen etc. Het wielrennen heeft de weelde om per discipline heel veel variatie te hebben. Wel stap voor stap en met PLEZIERBELEVING met eerst de techniek en tactiek zonder weerstand en dan pas op uithouding. Korte en spannende acties. De inhoud van de activiteiten is het belangrijkste met de gepaste aankleding van de locatie. Niet de toeters en bellen, maar de stap voor stap diversiteit van de fiets-activiteiten is het belangrijkste en zorgt voor een eerlijke FUNBELEVING.  Hierdoor krijgt men ook veel meer actie op de Veilige Wieler Omgevingen, die op dit moment te vaak leeg liggen. Een vast overzicht geven van de activiteiten wat, waar, wanneer en hoe is belangrijk. De deelnemers komen vanzelf en het aantal zal alleen maar toenemen.

Jong en oud het “kampioen gevoel” geven binnen zijn/haar eigen mogelijkheden, dan blijft iedereen de wielersport trouw en zijn de “afvallers” zeer beperkt !

 

Maastricht 18-06-2018 (4)

JEUGDSPORT IN WIELER PROVINCIE LIMBURG 2.

Limburg is bij uitstek “de wieler Provincie” van Nederland. Door de combinatie van de heuvels in het zuiden en de vlakke wegen in het midden en noorden van Limburg kan iedere actieve fietsliefhebber een parcours vinden naar zijn/haar hart. Veel niet-Limburgers komen vaak speciaal naar Limburg hiervoor met hun groepje/club. Ook de wedstrijd rijders (M/V) komen met hun vereniging of ploeg naar het zuiden om te trainen. 
Om dit veilig en wel te doen heb je de nodige ervaring nodig om jezelf en zeker ook andere weggebruikers niet in gevaar te brengen. Vaak wil men zo snel mogelijk een klim naar boven rijden, er zijn zelfs tijdsmetingen op veel beklimmingen. Doet men dit alsof je in een wedstrijd zit dan gaan er vaak andere weggebruikers hinder van ondervinden en gebeuren onnodige ongelukken. Dan zijn er ook nog de afdalingen die levensgevaarlijk zijn als men zich als een steen naar beneden stort. Nee, om dit veilig en wel te doen moet men het verstand op nummer 1 zetten en zich ten alle tijden aan de verkeersregels en omstandigheden houden. En de nodige skills hebben om je fiets onder controle te hebben. 
Natuurlijk zijn de bosrijke omgevingen, vlak, bergop en bergaf ook wonderbaarlijk super/mooi in Limburg en hier is het bovenstaande ook van toepassing. Veiligheid voorop en natuurlijk alleen waar het is toegestaan. Wandelaars, paarden, fietsers kunnen dit samen doen.

Waar Limburg ook sterk in is zijn de veilige wieleromgevingen die verspreidt liggen door de hele provincie. Deze locaties zijn ideaal voor de nodige skills te trainen voor iedere fietsliefhebber en zijn zeker voor de jeugd een “MUST” om stap voor stap met “FUNBELEVING” hun leerproces op en met de fiets aan te gaan.
Enkele veilige wieleromgevingen in het zuiden zijn Wielerbaan Geleen (piste), Tom Dumoulin Bike Park (weg) en de bossen op Watersley ( MTB/Veldrijden). Deze door Michel van Dijke ook wel de wielerdriehoek Sittard- Geleen genoemd liggen op korte afstand van elkaar en bieden niet alleen voor de jeugd maar voor iedere fietsliefhebber de mogelijkheid om veilig de disciplines Weg/Cross/Baan stap voor stap te ontdekken.

Dit alles valt of staat met de praktische invulling van de activiteiten op deze locaties.
Volgende week in Welcome to my Cycling World 5 geef ik u mijn visie hierover.

Maastricht 11-06-2018 (3)

JEUGDSPORT IN WIELERPROVINCIE LIMBURG 1.

Jeugdsport (wielrennen)
• Kids zijn nog geen volwaardig “product”
• Fysiek en mentaal niet volgroeit
• Biologische voorsprong en laatbloeier t.o.v. kalenderleeftijd
• Volwassen lichaam pas echt belastbaar 
• Spelvorm passend bij het kind
• Wedstrijdparcoursen eenvoudig houden, kids maken de koers
• Trainer mag nooit de creativiteit van het kind ontnemen
• Wat men graag doet is meestal ook waar men op termijn het beste in is
• We.Cro.Ba. staat voor Weg Cross en Baan combineren zowel in training als in wedstrijd.
• Maar vooral stap voor stap met plezierbeleving

Dit zijn enkele kenmerken waar men in het jeugd wielrennen rekening mee dient te houden. Wedstrijden bij de jeugd geven vaak een vals beeld, doordat de biologische voorsprong kids meestal de sterkere zijn. Het zijn vaak iedere week dezelfde 3 of 5 kids landelijk gezien die de prijzen mee naar huis nemen. Deze komen vaak toe aan bijvoorbeeld; een eindsprint of in een kopgroep rijden etc. De laatbloeiers krijgen hierdoor bijna nooit te kans om een eindsprint te doen om winst of in een kopgroep te zitten.

Daarom ben ik voorstander om naast de KNWU landelijke wedstrijdkalender een laagdrempelige competitie op te starten in Limburg. Waar alleen Limburgse kids mogen deelnemen die aan elkaar “gewaagd” zijn ( gelijk in ontwikkeling ), dus niet op kalenderleeftijd categorie maar op biologische leeftijd categorie. Deze rijden verschillende disciplines van het wielrennen in wedstrijdvorm. Hierdoor kan ieder kind de tactieken van het wielrennen oefenen. Zoals o.a. positie kiezen voor eindsprint of in de kopgroep zitten, wanneer aanvallen etc. Natuurlijk op de weg, in het veld (Cross) en op de baan. Short- Cycling is hier ook van toepassing !

 

Hierdoor kan iedereen stap voor stap blijven ontwikkelen met een nog grotere PLEZIERBELEVING voor zowel het kind als ouder en…..supporter !

Maastricht 06-06-2018 (2)

PLOEGENTIJDRIT

In het kader van de Hammer serie ploegentijdrit afgelopen weekend in Sittard en de week van het tijdrijden op de wielerbaan in Geleen hier een stukje over de PLOEGENTIJDRIT.

De ploegentijdrit is een van de vele mooie disciplines die de wielersport rijk is. In mijn TI- Raleigh periode hebben we geen enkele ploegentijdrit verloren. O.a. winst in de Ronde van België 1981, waardoor ik ook het eindklassement kon winnen.
3 ploegentijdritten in de Tour de France 1981 (2x) en 1982 (1x), Ronde van Nederland en nog andere rittenkoersen.

Hoe deden we dat? De wedstrijden waren onze training.

In die tijd was de wedstrijdagenda overvol van februari t/m begin oktober op de weg en van november t/m januari op de piste (o.a. zesdaagsen). We reden het hele seizoen met dezelfde mannen de wedstrijden (uitzondering ziek of blessure). TI- Raleigh was een “Winning team” d.w.z. we gingen voor de winst een 2e plaats telde niet.
• We moesten als ploeg vaak op kop rijden, gaten dichtrijden, kopgroep in stand houden, sprint aantrekken, zijn enkele acties die in de koers aan de orde kwamen.
• Werden we 2e dan waren we heel “pissig” op ons zelf want we hadden niet gewonnen. We spraken dan na de koers af om de eerstvolgende kermiskoers als ploegentijdrit te rijden. Vanaf de start tot aan de laatste ronde,150/180 km. De laatste ronde stapten we af en was de teleurstelling van ons af en keken we met volle moraal uit naar de volgende koers om weer voor de winst te gaan. Let op: dit was geen opdracht van Peter Post, maar dit deden we uit eigen overtuiging. 
• Tijdens de criteriums, 30 tot 40 stuks, reden we vaak op kleine bochtige parcoursen kop over kop met de ploeg om een kopgroep terug te pakken of een kopgroep te maken of een premie-sprint en/of eindsprint voor de sprinter voor te bereiden. Hierdoor leerden we elkaar aan te voelen om met de juiste snelheid na een bocht aan te zetten en zodoende niet de ploeg uit elkaar te trekken.
• In aanloop naar een zesdaagse in de winter, reden we tijdens de trainingen op de piste kop over kop achter de derny. Zo leerde we een constante hoge snelheid aan te houden.
• Dus, in iedere koers waar dan ook trainden we op het onderdeel Ploegentijdrit.
• Ploegentijdrit is een mooi onderdeel die je vanaf de jeugd stap voor stap en met PLEZIER kunt trainen op de veilige wielerparcoursen die Limburg rijk is.
• De TOP - locatie voor dit onderdeel (en ook voor vele andere onderdelen) is o.a. Wielerbaan Geleen. Zoals gezegd “stap voor stap” met techniek voorop en dan pas de inspanning. Op zondag 30 september is de THARSOS PLOEGENTIJDRIT 2018 op wielerbaan Geleen. Bereid je nu al voor en doe vooral mee.

Maastricht 03-06-2018 (1)

DE TIJD VAN TOEN EN NU!

 

TOEN: Mens van bloed en vlees.
NU: Mens van bloed en vlees.

TOEN: Kind mocht kind zijn.
NU: Kind moet al jong een keuze maken.

TOEN: Iedere week 1 of 2 wedstrijden in Limburg.
NU: Op jaarbasis wedstrijden op 2 handen te tellen.

TOEN: Veel wedstrijden met Limburgers onderling. Voor de koers vriend, in de koers concurrent, na de koers vriend en Respect en Limburgse vrienden voor het leven.
NU: Weinig wedstrijden met Limburgers onderling. Geen respect en geen Limburgse vrienden voor het leven….

TOEN: Variërende maar simpele disciplines in trainingen en wedstrijden.
NU: Moeilijke en snel specialiserende disciplines in trainingen en wedstrijden.

TOEN: Stap voor stap in verenigingen.
NU: Slaan grote stappen over in verenigingen.

TOEN: Clubtrainers in Limburg…Door simpelheid en helderheid acceptatie en respect groot.
NU: Clubtrainers van ver beter, duurder, wat van ver komt moet beter zijn!
Op den duur teleurstelling en “stampen” naar de wielersport, smoesjes verzinnen.

TOEN: Weg…Cross…Baan Combinatie….
NU: Snel specialiseren…

TOEN: Instapdrempel verenigingen laag…makkelijke wedstrijden…Kosten minder (reizen materiaal )…Simpele regels…Vast verzet….Doortrapper…
NU: Instapdrempel verenigingen te hoog…moeilijke wedstrijden…Kosten hoog ( reizen materiaal ) Te veel en te moeilijke regels…Derailleur vanaf start en verder niets.

ALGEMEEN:
Jeugd = Baby
Nieuweling = Kleuter/ Peuters.
Junior = Tiener/Puber
Beloften = Pubers/meisjes/jongens
en dan pas Man/vrouw want een man/vrouw lichaam (volwassen) is pas echt belastbaar, te trainen.

Stap voor stap plan. Uitzonderingen daar gelaten!

Algemeen: Jeugd, Nwl, Jun, Beloften = Man/vrouw.. 
Geen Stappenplan. Uitzonderingen daargelaten…!

DUMOULIN ATYPISCHE WINNAAR

Interview Dennis Meinema (NRC) met jeugdtrainer Ad Wijnands.

De eerste Nederlandse Giro-winnaar is een atypische. Geen dromer die als kind fantaseerde over gele, rode of roze truien, over glorieuze etappeoverwinningen op een fiets, over in de voetsporen treden van welke grootheid dan ook. Tom Dumoulin was als tiener veel meer van lekker fietsen, genieten. Wars van heldenverering, doe maar normaal, dat credo. Dankzij zijn opvoeding stond hij met beide benen op de grond, als oudste zoon van hoogopgeleide ouders, met nog twee zusjes.

Een liefhebber van de beweging, van de sensatie op een racefiets, beginnend op een stalen ros met een groepje vrienden. Op woensdag en zaterdag door Limburgs heuvelland, verzamelen bij Camping De Bosrand in Sint Geertruid, op woensdag in Beek, en dan een beetje peddelen. Leeftijdgenoten trainden zich al een slag in de rondte, maar Dumoulin niet. Hij zou gaan studeren, geneeskunde, net als zijn vader.

Op een goed moment toch maar lid worden van de lokale wielerclub, de Bergklimmers. Naar wedstrijdjes net over de grens ging hij gewoon op de fiets, rugzak op en gaan. Moest het verder weg, dan liftte hij mee met anderen, vertelt jeugdtrainer Ad Wijnands. „Zijn ouders hadden niets met de sport. Maar Tom vond het prachtig. Zat hij in een kopgroep van vier, werd ie vierde. Maar hij was wel de motor van de groep, zoveel aanleg had hij. Absoluut geen koersinzicht, een groentje in die tijd. Hij wist nog niet eens hoe hij een bandje moest verwisselen.”

Fysiek zat het snor

Maar fysiek zat het goed, dat zag Wijnands meteen. „Zonder oefening trapte hij met een frequentie van 110 omwentelingen per minuut. Een normale sterveling zit op de zeventig. Dat is aanleg. Daarmee spaar je energie.” Maar dan moet je het ook nog maar willen. Wijnands: „Er lopen bij de Albert Heijn vast en zeker jongens rond die fysiek beter zijn dan Tom, maar die de motivatie niet hebben. Tom genoot ervan. Hij deed het gewoon heel graag.”

Voetballen werd ’m niet, bij R.K.S.V. Leonidas bewaren ze amper herinneringen aan hem. Hij heeft meer het lijf van een duursporter, staat te lezen in Dagblad de Limburger. De gymleraar van het Bonnefantencollege in Maastricht, waar hij vwo deed, hield zijn hart vast bij weer een looptest: Dumoulin kon zo diep gaan dat ze bang waren dat het licht een keer uit zou gaan. Als hij ergens voor gaat, dan ook maximaal. Met een bovengemiddelde interesse voor het sportende lichaam: zijn profielwerkstuk in 6-vwo ging over energieverlies en lactaatafname na lichamelijk inspanning.

Uitgeloot voor geneeskunde

Dumoulin werd uitgeloot voor een studie geneeskunde en besloot toen profrenner te worden. Als manneke van negentien mocht hij naar een regionaal beloftenteam, Parkhotel Valkenburg. Betekende dat hij moest stoppen met de trainingen bij Wijnands, alles werd immers geregeld vanuit de ploeg. Typisch Dumoulin, zegt Wijnands. „Na afloop van de laatste training stond hij klaar met een fles wijn, samen met zijn ouders. Om me te bedanken, maar ook om zich te verontschuldigen.”

 

Dumoulin was in die jaren geen veelwinnaar, reed in de top tien bij kleine kermiskoersen. En toch nam Aart Vierhouten, beloftencoach, hem op in de nationale selectie voor een tijdrit in Portugal, in maart 2010. Nooit eerder reed hij op een tijdritfiets. Sterker, hij moest er aan de vooravond eentje lenen bij teamgenoot Nick Mulder. De volgende dag toonde hij zijn klasse: hij won, ook van de besten van de wereld.